Dark
Light

Vier WOII-bommen geruimd bij Deventer

Auteur:
1 minuut leestijd

In Deventer zijn zondag vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

In totaal zijn er veertien oorlogsbommen bij de IJssel gevonden. De bommen kwamen aan de oppervlakte bij graafwerkzaamheden rondom de rivier, om de waterstand te verlagen. Volgende week zondag worden er, mits de waterstand dat toelaat, opnieuw verschillende bommen geruimd. Ook in april zullen er naar verwachting nog ruimingen volgen.

De ruiming wordt verzorgd door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD). Deze dienst maakt sinds kort gebruik van een nieuwe methode waardoor de overlast voor omwonenden wordt beperkt. Bij de ruiming wordt nu een nieuwe beschermingsconstructie om de bom geplaatst om de omgeving te beschermen als er onverhoopt toch iets verkeerd gaat bij het demonteren.

TNO heeft deze doorgerekend en de effectafstanden bepaald. Daardoor kan de overlast sterk worden verminderd en hoeven slechts enkele omwonenden rekening te houden met de werkzaamheden.

De explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen al ruim zestig jaar in de uiterwaarden, maar ook op andere plekken in Deventer. Het onschadelijk maken is volgens de gemeente Deventer routinewerk.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×