Vijf jaar cel voor John Demjanjuk

De 91-jarige John Demjanjuk is donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel. De rechtbank in München is van mening dat hij medeplichtig is aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor.

Een maand geleden hoorde geboren Oekraïner zes jaar tegen zich eisen. Uiteindelijk is hij dus tot vijf jaar cel veroordeeld. De rechtbank is er van overtuigd dat hij tussen 27 maart 1943 en half september 1943 als bewaker in Sobibor heeft gewerkt. Demjanjuk’s advocaat, Ulrich Busch, heeft inmiddels laten weten in hoger beroep te gaan.De statenloze Demjanjuk, die precies twee jaar in voorarrest heeft gezeten, moet zijn straf uitzitten in een Duitse gevangenis. Het hoger beroep mag hij in verband met zijn hoge leeftijd in vrijheid afwachten. Demjanjuk wordt later vandaag op vrije voeten gesteld.

- advertentie -

John Demjanjuk heeft zelf altijd ontkend kampbewaker te zijn geweest in Sobibor. Hij zegt gediend te hebben in het Rode Leger en later als krijgsgevangene in Duitsland te zijn beland.

Het proces tegen Demjanjuk begon in november 2009 nadat de geboren Oekraïner door Amerika was uitgeleverd aan Duitsland. Het proces duurde onder meer erg lang vanwege Demjanjuks gezondheidsproblemen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in mei 2010 uitspraak zou worden gedaan.

Demjanjuk heeft gedurende het hele proces niet gesproken. Dit tot frustratie van veel Nederlandse mede-aanklagers, veelal nabestaanden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Sobibor om het leven werden gebracht.

Eind jaren tachtig werd Demjanjuk in Israël al eens ter dood veroordeeld. Verschillende Holocaust-overlevenden hadden hem herkend als de zogenaamde “beul van Treblinka”, ook wel Ivan de Verschrikkelijke genoemd. Na uitlevering door Amerika oordeelde een Israëlische rechtbank dat Demjanjuk inderdaad deze kampbeul was. In 1993 werd hij door het Israëlische Hooggerechtshof vanwege twijfel over zijn identiteit echter vrijgesproken.

Demjanjuk Convicted Over Nazi Camp Deaths

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: