De zestienjarige Roy Simons heeft de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2012 gewonnen met zijn website www.mijnbouw.webklik.nl. Op deze website, van virtueel Mijnmuseum De Beukel, staan verhalen, foto’s en films over de geschiedenis van de Zuid-Limburgse mijnbouw.
De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Archieven.nl en Historisch Nieuwsblad. Naast een publieksprijs is er een juryprijs. Deze is dit jaar gewonnen door het Drents Archief met de website www.annodrenthe.nu.
De jury roemde onder meer het het innovatieve karakter van Anno Drenthe. Op de site zijn wandelroutes te downloaden. Tijdens het wandelen krijgt de gebruiker via zijn mobiele telefoon historische informatie over het landschap om hem heen. Gebruikers kunnen ook zelf foto’s, video’s en verhalen toevoegen. De jury:
“De site koppelt historisch materiaal aan de hedendaagse werkelijkheid. De winnaar anticipeert ook op het groeiende gebruik van mobiel internet en benut deze nieuwe ontwikkeling om historische informatie nog dichter bij de klant te brengen. Bovendien ontsluit de site niet alleen eigen materiaal, maar stimuleert zij ook de gebruiker om materiaal aan te dragen.”
Categorieën
De shortlist van de juryprijs bevatte vijftien websites in drie categorieën. In de categorie Musea en Themawebsites vond de jury het virtuele Museum ’s Heerenloo, over de geschiedenis van de gehandicaptenzorg, het meest geslaagd. Winnaar in de categorie Verenigingen en Particulieren werd Retours.eu, een online magazine over spoorweggeschiedenis en de categorie Archiefdiensten werd net als de hoofdprijs gewonnen door Anno Drenthe.
Mijnmuseum de Beukel
De afgelopen maanden kon het publiek ook stemmen op geschiedeniswebsites. Van de bijna 19.000 uitgebrachte stemmen ging ongeveer een tiende naar de winnende website van de zestienjarige Roy Simons uit Meersen. Aan deze publieksprijs is een geldbedrag van 2500 euro verbonden.
Roy werkt al sinds zijn tiende aan virtueel Mijnmuseum De Beukel. Door zijn opa, een oud-mijnwerker raakte hij geïnteresseerd in het mijnverleden. Roy Simons:
“Mijn opa vertelde over hoe het er aan toe ging in de mijnen in de jaren dat hij er zelf werkzaam was. Hij had het er onder andere over dat hij zelf ‘n keer vastgezeten heeft in de mijnlift en hoe hard ze moesten werken.”
De jonge Limburger zocht hierna steeds meer informatie over de mijngeschiedenis en na enige tijd ging hij ook op zoek naar mijnattributen. Op de zolder van zijn opa vond hij onder meer een jubileumspiegel en hierna kreeg hij nog veel spullen van familie en kennissen.
“Maar ja, op een gegeven moment is het bij die kennissen en vrienden ook op. Dus ging ik zoeken op marktplaats om te kijken of daar leuke en interessante dingen opstonden om aan mijn verzameling toe te voegen. Op een gegeven moment werd het op mijn slaapkamer te veel en ben ik in de kelder verder gegaan met het tentoonstellen van mijnattributen.”
In het begin kocht Roy geregeld attributen maar later kwamen er steeds meer spullen gratis zijn kant op. Op zijn website mijnbouw.webklik.nl zijn veel foto’s, video’s en verhalen over het Limburgs mijnverleden te vinden. Door de winst van de publieksprijs heeft Roy Simons nu 2500 euro extra om in zijn boeiende museum te steken.
Overzicht van Boeken over mijnwerkers en mijnverleden