Week van de koloniale geschiedenis

Vingerafdruk gevonden op paneel Jeroen Bosch

Heilige Christoforus – Jeroen Bosch, ca. 1496-1505
Op een beroemd paneel van de Zuid-Nederlandse schilder Jeroen Bosch (ca. 1450-1516) is tijdens een studie een vingerafdruk gevonden. Onderzoeksleider Matthijs Ilsink heeft dat gezegd tegenover de Duitse krant Die Welt.

De vingerafdruk is gevonden op het paneel De Heilige Christoffel dat in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam hangt. Het zou voor het eerst zijn dat er een vingerafdruk op het schilderij is ontdekt.

Of het om een vingerafdruk van schilder Jeroen Bosch zelf gaat, is niet bekend.

- advertentie -

De ontdekking werd onlangs gedaan tijdens de bestudering van röntgen- en extreem gedetailleerde opnamen die vorig jaar in het Rotterdamse museum zijn gemaakt.

Ilsink sluit niet uit de komende tijd meer vingerafdrukken te vinden. Volgens hem wordt het dan pas echt interessant.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: