Vroege Mondriaan ontdekt bij televisieprogramma

//
1 minuut leestijd

Bij opnames van het televisieprogramma Schatgraven van Omroep Gelderland is een vroeg werk van Piet Mondriaan (1872-1944) ontdekt.

Detail van het ontdekte schilderij
Het werk dateert uit 1896 en dook zondag op tijdens een taxatie in Kasteel Wijenburg in Echteld. Het gaat om een portret van een jongetje van vijf jaar oud. De eigenaar van het werk zegt dat het jongetje op het doek zijn grootvader is. Diens vader kreeg het werk kado van Mondriaan. Ze kenden elkaar omdat ze allebei aanhanger waren van de Anti Revolutionaire Partij (ARP).

Het schilderij is altijd in bezit geweest van de familie. Ze wisten dat het om een Mondriaan ging maar gaven daar geen ruchtbaarheid aan. De kunstenaar maakte het portret op basis van een foto die de familie ook nog steeds heeft.

Volgens taxateur Mark Haasnoot is het in kunsthistorisch opzicht een “verschrikkelijk belangrijk schilderij” omdat er niet zoveel uit deze periode bekend is van Mondriaan. Het werk is inmiddels gecontroleerd op echtheid. Het zou ongeveer 40.000 euro waard zijn. Piet Mondriaan werd vooral bekend met zijn abstracte werk met veel strakke lijnen en gekleurde vakken.

Boek: Piet Mondriaan – De man die alles veranderde

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

De Gouden Eeuw van Alkmaar

Hierna verschenen

Peter de Grote, een bevlogen tsaar

0
Reageren op dit bericht?x