Vroege Mondriaan ontdekt bij televisieprogramma

Detail van het ontdekte schilderij

Bij opnames van het televisieprogramma Schatgraven van Omroep Gelderland is een vroeg werk van Piet Mondriaan (1872-1944) ontdekt.

Het werk dateert uit 1896 en dook zondag op tijdens een taxatie in Kasteel Wijenburg in Echteld. Het gaat om een portret van een jongetje van vijf jaar oud.


De eigenaar van het werk zegt dat het jongetje op het doek zijn grootvader is. Diens vader kreeg het werk kado van Mondriaan. Ze kenden elkaar omdat ze allebei aanhanger waren van de Anti Revolutionaire Partij (ARP).

- advertentie -

Het schilderij is altijd in bezit geweest van de familie. Ze wisten dat het om een Mondriaan ging maar gaven daar geen ruchtbaarheid aan. De kunstenaar maakte het portret op basis van een foto die de familie ook nog steeds heeft.

Volgens taxateur Mark Haasnoot is het in kunsthistorisch opzicht een “verschrikkelijk belangrijk schilderij” omdat er niet zoveel uit deze periode bekend is van Mondriaan. Het werk is inmiddels gecontroleerd op echtheid. Het zou ongeveer 40.000 euro waard zijn.

Piet Mondriaan werd vooral bekend met zijn abstracte werk met veel strakke lijnen en gekleurde vakken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: