Dark
Light

Waterloo-tanden

Auteur:
1 minuut leestijd
Waterloo-tanden (Uit: Onze Slag bij Waterloo - Louis Sloos)
Onze slag bij Waterloo - Louis SloosVan militair historicus Louis Sloos verscheen onlangs het boek Onze slag bij Waterloo (Vantilt) over de beleving van de overwinning op Napoleon in Nederland.

In de inleiding van dat boek schrijft de historicus dat er met gemak een museum gevuld zou kunnen worden met Nederlandse objecten gerelateerd aan de Slag bij Waterloo. Op Historiek lichten we de komende tijd een aantal van die objecten uit.


Waterloo-tanden (Uit: Onze Slag bij Waterloo - Louis Sloos)

Waterloo-tanden

Na de Slag bij Waterloo zou door de ‘doodgravers’ een overvloedige buit zijn geoogst aan geld en kostbaarheden. Tot de handelswaar behoorden ook de tanden en kiezen van gesneuvelde militairen, die gretig aftrek gevonden zouden hebben bij tandartsen om kunstgebitten van te maken.

Deze protheses kregen na de Slag bij Waterloo de naam Waterlootanden, waarschijnlijk omdat bij Waterloo op grote schaal tanden en kiezen zijn geplunderd onder de vele slachtoffers.

~ Louis Ph. Sloos

Louis Ph. Sloos (1972) is militair historicus en boekwetenschapper en werkt als conservator bij het Nationaal Militair Museum. Hij publiceert al twintig jaar over onder meer militair-historische onderwerpen. Bij Vantilt verscheen van hem in 2012 Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×