Dark
Light

Erwin Kroll – ‘Weerman met de losse handjes’ stopt er mee

Auteur:
2 minuten leestijd
Erwin Kroll in 1987
Erwin Kroll in 1987 (CC BY-SA 3.0 nl - NOS - Archief Beeld en Geluid, catalogusnummer 87572, fotonummer 39 - wiki)

Weerman Erwin Kroll maakte deze week bekend per direct te stoppen als weerman bij de NOS. De meteoroloog presenteerde ruim 26 jaar het weer op de Nederlandse televisie.

Kroll was sinds vorig jaar al niet meer te zien op televisie omdat hij het naar eigen zeggen wat rustiger aan wilde doen. Nu heeft hij dus bekendgemaakt helemaal te stoppen. In een reactie heeft hij laten weten dat hij ‘vertellen over het weer’ altijd fantastisch heeft gevonden, maar dat hij nooit heeft kunnen wennen aan het feit dat hij door zijn werk ook een bekende Nederlander werd en op straat werd herkend.

Erwin Kroll presenteerde zijn eerste weerbericht voor de NOS op 8 april 1986. In zijn lange carrière won hij ook een bijzondere prijs. In 1991 werd hij op een congres in Parijs uitgeroepen tot ‘meest communicatieve weerman ter wereld’. Volgens de NOS maakte Kroll als weerman een behoorlijke ontwikkeling door. Toen hij begon was hij volgens de omroep nog “rustig en correct” en maakte hij vooral kalme armbewegingen. De NOS zag dat al snel veranderen:

“Met het vorderen van de tijd werd hij beweeglijker. Zijn handen gingen zijn verhaal ondersteunen en ze vertelden mee. Hij ontwikkelde zo zijn eigen stijl, die opviel en navolging kreeg.”

Gekscherend werd Erwin Kroll soms ook wel de ‘weerman met de losse handjes’ genoemd. Dit vanwege de wat wilde armbewegingen die hij tijdens zijn presentaties kon maken. De weerman werd verschillende keren uitgeroepen tot de populairste weerman van Nederland.

Eerste weerbericht

In 1951 was er voor het eerst een weerbericht op televisie te zien. Dit weerbericht werd verzorgd door meteoroloog Cor van der Ham (1918-2006) en werd uitgezonden tijdens de tweede experimentele televisie-uitzending op 7 oktober van dat jaar. Het zou toen nog vijf jaar duren voor het journaal begon met uitzenden.

In de jaren vijftig en zestig werden de meeste weerpraatjes verzorgd door KNMI-meteoroloog Joop den Tonkelaar (1926-2001). Volgens het meteorologisch instituut presenteerde hij maar liefst achthonderd weerpraatjes. In 1968 verdwenen de weermannen van het televisiescherm. Het weerbericht werd in de periode hierna gepresenteerd door de nieuwslezers. In 1982 keerde de weerman van het KNMI terug op het scherm.

Het eerste NTS-journaal met het weerbericht van Cor van der Ham:

Jan Pelleboer

Een van de bekendste weermannen uit de Nederlandse televisiegeschiedenis is waarschijnlijk Jan Pelleboer (1924-1992). Deze weerman presenteerde begin jaren zeventig aanvankelijk bij de Wereldomroep. Enkele jaren later stapte hij over naar Radio Noord. Het grote publiek leerde hem kennen door de weerberichten die hij verzorgde voor de TROS. De weerman stond bekend om zijn hoge stemgeluid en gaf het weer ook geregeld een rapportcijfer.

Een bekende uitspraak van Jan Pelleboer was: “Kijk nooit langer dan je neus lang is… en je neus is maar drie dagen lang”.

https://youtu.be/xO8D204-lkk

Boek: Een positieve kijk op ons klimaat – Erwin Kroll

×