Dark
Light

Wereldberoemde Titanic-viool gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

In Engeland is een viool opgedoken die afkomstig blijkt te zijn van de Titanic. Het gaat om de viool die bandleider Wallace Hartley bespeelde terwijl het schip zonk.

Wallace Hartley
De vondst werd al in 2006 gedaan maar is nu pas wereldkundig gemaakt omdat men eerst wilde onderzoeken of het daadwerkelijk om de beroemde viool ging. Het instrument bleef bewaard omdat bandleider Wallace Hartley hem vlak voor hij zelf verdronk in een koffer deed en aan zijn lichaam bond. Het duurde tien dagen voor het lijk van de muzikant werd gevonden. De viool werd hierna door de Canadese autoriteiten opgestuurd naar de verloofde van de muzikant, Maria Hartley.

Na haar overlijden blijkt de viool bij het Leger des Heils te zijn beland. Een medewerker van deze kerkelijke hulpverleningsorganisatie schonk de viool later aan de huidige eigenaar, een vioolleraar.

Veilinghuis Henry Aldridge & Son kwam het instrument op het spoor en heeft uitvoerig onderzoek laten verrichten. Het veilinghuis concludeert nu dat het daadwerkelijk om de viool van Wallace Hartley gaat. Men ontdekte onder meer dat het hout door zout water is beschadigd en op de bijbehorende koffer zijn de initialen WH te vinden.

Vooralsnog zijn er geen concrete plannen om de viool te verkopen. Binnenkort wordt het instrument tentoongesteld in Belfast, de stad waar de Titanic gebouwd werd. Volgens het veilinghuis is de viool minimaal 100.000 euro waard.

Scene uit de Titanic-film waarin te zien is hoe de bandleden het lied ´Nearer My God to Thee´ spelen:

×