Dark
Light

Werk Francis Bacon geveild voor 51 miljoen euro

1 minuut leestijd

Portrait of George Dyer Talking - Francis Bacon
Portrait of George Dyer Talking – Francis Bacon
Bij Christie’s in Londen is een schilderij van de Britse expressionistische kunstschilder Francis Bacon geveild voor een bedrag van 51,4 miljoen euro. Het gaat om het werk Portrait of George Dyer Talking dat de kunstenaar in 1966 maakte van zijn geliefde George Dyer.


Niet eerder is er bij Christie’s in Europa zoveel geld betaald voor een kunstwerk. Voor de in 1992 overleden Francis Bacon is het echter geen record. November vorig jaar werd een drieluik van de kunstenaar, Three Studies of Lucian Freud, nog geveild voor 106 miljoen euro.

Duistere uitstraling

Francis Bacon (1909–1992) maakte portretten van personen waarbij het gezicht en/of lichaam misvormd was om de psychische en emotionele gesteldheid beter weer te geven. Bacon portretteerde niet hun buitenkant, maar hun binnenkant. Zijn schilderijen hebben vaak een groteske, duistere en soms zelfs angstaanjagende uitstraling.

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is van 21 februari tot en met 30 maart 2014 een bijzonder triptiek van de kunstenaar te zien: In Memory of George Dyer (1971).

×