Dark
Light

Wetenschapper ontcijfert eeuwenoude runencode

Auteur:
1 minuut leestijd
Jötunvillur-code (Jonas Nordby)
Jötunvillur-code (Jonas Nordby)

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)
Jötunvillur-code (Jonas Nordby)
Een Noorse wetenschapper van de universiteit van Oslo zegt een negenhonderd jaar oude runencode te hebben ontcijferd. Dat meldt The Guardian.

Jötunvillur-code (Jonas Nordby)
Jötunvillur-code (Jonas Nordby)


Het gaat om de zogenaamde jötunvillur-code uit de twaalfde en dertiende eeuw waarover wetenschappers zich al jaren buigen. Runoloog Jonas Nordby zegt de code nu eindelijk te hebben ontcijferd. Er zijn slechts negen inscripties van de code bekend, waardoor het lastig was om erachter te komen waar de tekens precies voor stonden.

Nordby bestudeerde de runencode uitvoerig en ontdekte uiteindelijk een patroon in wat aanvankelijk leek op een betekenisloze combinatie van runen. De onderzoeker ontdekte dat op een stuk hout de namen van twee mannen stonden, Sigurd en Lavrans. Deze namen bleken twee keer te zijn geschreven: één keer in de jötunvillur-code en een keer in het reguliere runenalfabet. Ze hielpen Nordby bij het ontcijferen van de code.

De wetenschapper spreekt van zijn eigen Steen van Rosetta, de steen die er in 1799 voor zorgde dat de hiërogliefen ontcijferd konden worden.

Omdat er maar weinig inscripties met jötunvillur-code bekend zijn, is het moeilijk om precies te achterhalen waar ze voor gebruikt werden. Nu Nordby de code heeft ontcijferd denkt hij dat de runen onder meer gebruikt werden om de namen van de letters te leren. Eerder werd wel eens gedacht dat de runen geheime boodschappen bevatten maar dat lijkt niet het geval.

Nordby kwam namelijk onder meer teksten tegen als Kus me, Vertaal deze runen en De beste runenschrijver ten westen van de zee heeft dit geschreven.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×