Zes oude scheepswrakken gevonden bij Athene

Willekeurige foto van enkele amfora’s – Foto: Ad Meskens
Dichtbij de kust van Athene zijn zes oude scheepswrakken gevonden. Archeologen troffen de resten aan tijdens een onderzoek in het vaargebied van het eiland Makronisos en aan de noordkust van Thorikos.

Vier wrakken werden gevonden bij Makronisos; hun lading bestond uit amfora’s uit Noord-Afrika, Sicilië en Rhodos. Deze kruiken werden gebruikt om bijvoorbeeld olie, graan of wijn in te bewaren. Iets ten westen ervan lagen nog twee gezonken schepen. Een schip vervoerdebouwmaterialen, de ander amfora’s.

- advertentie -

De schepen liggen op een diepte van ongeveer 37 tot 47 meter en zijn volgens de archeologen goed geconserveerd. Het oudste schip stamt uit de tweede eeuw voor Christus, het jongste schip komt uit het midden van de vierde eeuw.

Volgens de archeologen tonen de ontdekkingen aan dat er voor de kust van Athene duizenden jaren geleden een belangrijke handelsroute liep. In het gebied zijn in het verleden al meer scheepswrakken gevonden.

~ Parakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: