Zoektocht van een jonge vrouw naar haar verdwenen broer

2 minuten leestijd
Beeld in de herdenkingshof in Putten - Foto: Historiek
Beeld in de herdenkingshof in Putten - Foto: Historiek

Bij de razzia van Putten werden 661 mannen vanuit het Gelderse dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Bij deze vergeldingactie werd vrijwel de gehele mannelijke beroepsbevolking van het dorp weggevoerd. Deze mannen worden ook wel ´de mannen van Putten´ genoemd, maar niet alle weggevoerde mannen waren afkomstig uit Putten. De Duitsers namen het in de winter van 1944 niet zo nauw. Ook mannen die op de bewuste vergeldingsdag toevallig in het dorp waren, werden opgepakt en afgevoerd.

Monument in Putten ter herinnering aan de mannen die vanuit het dorp werden weggevoerd
De onlangs verschenen roman De laatste winter van Femke Roobol draait om een van die mannen, Maarten Verbeek. Hij is met zijn zus Anna vanuit Amsterdam naar familie in Putten gefietst in de hoop daar wat voedsel te kunnen krijgen. In de stad wordt dan al flink honger geleden. Maarten is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en belandt uiteindelijk in concentratiekamp Neuengamme. Een werkkamp zo’n achttien kilometer ten zuidoosten van Hamburg.

In De laatste winter zitten twee verhaallijnen. Centraal staat Anna, die nadat haar broer is weggevoerd, alleen achterblijft en samen met haar moeder en zus in Amsterdam probeert te overleven. Als oudere zus voelt Anna zich schuldig over het feit dat ze haar broer niet heeft weten te redden. Ze is vastbesloten: na de oorlog zal ze haar broer opsporen en terugbrengen naar haar moeder.

Daarnaast wordt op indringende wijze het verhaal van broer Maarten vertelt. Hij is niet in een vernietigingskamp beland maar door de extreem zware werkzaamheden en slechte voeding is de dood in het werkkamp overal aanwezig. Maarten heeft een trouwe vriend en ondanks de onmenselijke omstandigheden waarin zij moeten leven, proberen ze hun menselijkheid te bewaren.

Auteur Femke Roobol sprak voor haar boek onder meer met Jannes Priem (1925), de laatste nog levende Puttenaar die de verschrikkingen van de oorlog wist te overleven. Priem zat zelf gevangen in Neuengamme. Mede dankzij zijn informatie zijn de kampbeschrijvingen zeer treffend en indringend geworden.

De laatste winter – Femke Roobol
Roobol is heel dicht op de huid van haar twee hoofdpersonen gekropen en beschrijft hun belevenissen op een toegankelijke en intieme manier. Haar roman heeft vaart, bevat verrassende wendingen en gaat niet alleen over de razzia van Putten en de hongerwinter. Zo komen bijvoorbeeld ook de Jodenvervolging, het bombardement op de Cap Arcona, de Slag om Arnhem, Dolle Dinsdag en de afrekening met landverraders na de oorlog aan de orde.

De laatste winter is vooral ook een verhaal over familiebanden. Relaties tussen broers en zussen, vaders en moeders kwamen in de moeilijkste perioden vaak zwaar onder spanning te staan. Bijvoorbeeld door de honger. Roobol staat in haar roman uitvoerig stil bij die relaties en de menselijke kant van een oorlog.

Ondanks de vele letterlijk koude momenten is De laatste winter een warme roman geworden.

~ Yuri Visser

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×