Dark
Light

‘Zoet & Zout’ in de Kunsthal Rotterdam

1 minuut leestijd
Schilderij over de doorbraak van de St. Anthonisdijk in 1651. Bron: Amsterdam museum.
Schilderij over de doorbraak van de St. Anthonisdijk in 1651. Bron: Amsterdam museum.

Doorbraak St. Antonisdijk bij Houtewael, 1651 – Willem Schellinks (Amsterdam Museum)
In de Kunsthal Rotterdam is vanaf dinsdag de tentoonstelling Zoet & Zout te zien, over de relatie van Nederland met water. Het Rijk heeft voor deze tentoonstelling zeventien werken uit de eigen collectie in bruikleen gegeven.

In de tentoonstelling staat het element water centraal. In vijf thema’s (strijd, verbond, gewin, vermaak en mythe) wordt dieper ingegaan op de verschillende aspecten van de relatie van Nederland met het water.

Kunsthal Rotterdam:



Evacuatie tijdens de Watersnoodramp, stavenisse, 1953 – Ed van Wijk, collectie Nederlands Fotomuseum

Water is het meest bepalende element van de Nederlandse identiteit. De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders omgaan met water en het laag gelegen land is voor de rest van de wereld een bron van verbazing.

In totaal zijn er in de tentoonstelling honderdtwintig kunstwerken te zien. Daarvan zijn er dus zeventien afkomstig uit de kunstcollectie van het Rijk. Het gaat onder meer om werken van Jan van Goyen, Charles Leickert, Hendrik Willem Mesdag, Willem Witsen, Eduard Fernhout en Ferdinand Erfmann.

De historische stukken worden afgewisseld met werken van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout, en hedendaagse kunstenaars als Marijke van Warmerdam en Daniëlle Kwaaitaal. Kunsthal Rotterdam over de tentoonstelling:

De mythe van het onbedorven Hollandse polderlandschap: grazende koeien en weidse vergezichten. In ‘Zoet&Zout’ ligt het boerenland er ogenschijnlijk net zo bij in de foto’s van hedendaagse fotograaf Han Singels als in de schilderijen uit de 19e eeuw van Willem Roelofs. Naast beeldende kunst laat de tentoonstelling iconische mediabeelden zien van gebeurtenissen uit ons collectief geheugen zoals de watersnoodramp van 1953 en de aanleg van de Afsluitdijk.

De tentoonstelling – die dinsdag officieel wordt geopend door prins Willem Alexander – is samengesteld door gastconservator Maartje van den Heuvel, kunsthistoricus en conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit Leiden.

‘Zoet en Zout’ is van 14 februari tot en met 10 juni 2012 te zien in de Kunsthal Rotterdam. Er is ook een boek bij de tentoonstelling verschenen.

×