500 jaar oude wereldkaart teruggevonden

De ontdekte kaart – Foto: Ludwig Maximilians Universität

Bij een Duitse universiteit is een vijfhonderd jaar oude verloren gewaande wereldkaart uit de zestiende eeuw ontdekt. Het gaat om een kaart van de Duitse cartograaf en monnik Martin Waldseemüller (ca. 1470-1518).

Deze cartograaf maakte in 1507 een wereldkaart, getiteld de Universalis Cosmographia. Hierop gaf hij de Nieuwe Wereld als eerste de naam Amerika. Hij vernoemde het continent daarmee naar deItaliaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci die er in tegenstelling tot Columbus van overtuigd was dat er in 1492 een nieuw continent was ontdekt. Waldseemüller vernoemde het continent naar de Italiaan door diens voornaam in de latijnse vrouwelijke vorm te zetten, alle werelddelen waren namelijk ‘vrouwelijk’: Amerika.

- advertentie -

Van de kaart uit 1507 is nu dus een verloren gewaand exemplaar ontdekt. De vondst werd gedaan in de bibliotheek van de Ludwig Maximilians Universität in München. De bibliotheek noemt de ontdekking sensationeel.


Exemplaar dat door de Library of Congress bewaard wordt


In totaal zijn er nu vijf exemplaren bekend van de beroemde kaart. Het originele, eerste exemplaar bevindt zich sinds enkele jaren in de Library of Congress in Washington. Het document wordt ook wel eens de ‘geboorteakte van Amerika’ genoemd.

Het onlangs ontdekte exemplaar van de kaart werd bij toeval aangetroffen in twee oude geometrische boeken die in de negentiende eeuw zijn samengebonden. Het ontdekte exemplaar is wat kleiner dan het origineel dat een afmeting heeft van 2,32 bij 1,20 meter.


Foto: Ludwig Maximilians Universität


Olympische medailles - Foto: IOCDe medailles voor de komende…
Man met halsstuk en hoed - Rembrandt, ca. 1626Bij…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: