Al 10.000 boeken KB door Google gedigitaliseerd

Oude boeken

Internetbedrijf Google heeft al tienduizend negentiende-eeuwse boeken van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag gedigitaliseerd.

Wie door de KB-catalogus bladert ziet bij de boeken die door Google zijn gescand een vermelding met een link naar Google Books. Bezoekers kunnen zo direct doorklikken naar de volledige tekst in Google Books. Het is de bedoeling dat de gedigitaliseerde boeken vanaf de tweede helft van 2012 ook via de KB-website in te zien zijn.- advertentie -

Digitalisering

Google en de KB sloten in de zomer van 2010 een overeenkomst voor de digitalisering van boeken. Afgesproken werd dat Google ten minste 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw zou gaan digitaliseren.

Deze boeken worden niet alleen toegankelijk gemaakt via Google Books en de KB-Website, maar ook via de digitale bibliotheek Europeana. De KB:

De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de achttiende en negentiende eeuw die van groot nut zijn voor onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als in de rest van de wereld. De boeken worden gratis ter beschikking gesteld.

De eerste tienduizend negentiende-eeuwse boeken zijn nu dus gedigitaliseerd. Het gaat onder meer om vertaalde werken van Voltaire maar ook bijvoorbeeld L.A. te Winkels Leerboek der Nederlandsche spelling en Groen van Prinsterers Handboek der geschiedenis van het vaderland.

juliana-veiling-rest
Foto: Veilinghuis Van SpengenIn Hilversum zijn donderdag elf objecten…
kasteel-rumbeke-gr
Kasteel van RumbekeDe Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: