Beschermde status voor stadsgezicht begijnhof Mechelen

Zicht vanuit Conventstraat – Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft woensdag de voorlopige bescherming van het stadsgezicht van het Groot Begijnhof in Mechelen ondertekend. Het is de bedoeling dat het stadsgezicht binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

Het begijnhof in Mechelen werd gesticht in de dertiende eeuw. Sinds het einde van de zestiende eeuw is het gevestigd binnen de stadsmuren. Het begijnhof kende al twee afzonderlijke beschermingsbesluiten: sinds 1976 was een deel beschermd als landschapen sinds 1985 was het deels beschermd als stadsgezicht. Deze bescherming is nu dus uitgebreid. Minister Bourgeois:

- advertentie -

Uniek aan dit begijnhof is het asymmetrisch en onregelmatig stratenpatroon. Net dit unieke stratenpatroon, atypisch voor een begijnhof, viel door de afbakening van de vorige beschermingsbesluiten deels buiten de bescherming.

Het Groot Begijnhof van Mechelen staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Mechelse begijnhof vormde als het ware een stad in de stad, afgesloten door poorten, huizenrijen en een deel van de stadsmuur. Het ruim negentien hectare grote begijnhof was de verblijfplaats voor ongeveer vijftienhonderd begijnen.

Afbeelding van een willekeurig icoon

[caption id="attachment_12120" align="alignleft" width="265"]Willekeurig Grieks icoon

De politie in Amsterdam is op het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: