De gladiatorenschool van Carnuntum

Zo heeft de school er volgens de onderzoekers ongeveer uitgezien

De onlangs bij Wenen ontdekte gladiatorenschool is nog niet opgegraven, maar archeologen weten al vrij precies hoe de school er ongeveer uit heeft gezien. Maandag toonden ze tijdens een persconferentie een 3D-visualisatie.

De vondst werd door medewerkers van het Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI-ArchPro) gedaan in het archeologische park Carnuntum, ongeveer twintig kilometer ten oosten van Wenen. Het aan de rivier de Donau gelegen Carnuntum was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia Superior,- advertentie -

Foto: LBI-ArchPro

dat delen van het hedendaagse Oostenrijk, Hongarije, Servië, Kroatië en Slovenië omvatte. In de stad zouden 1700 jaar geleden ongeveer vijftigduizend mensen hebben geleefd.

De gladiatorenschool werd onlangs gelokaliseerd met behulp van radar. Volgens de archeologen kan de school zich meten met de Ludus Magnus, de grootste gladiatorenschool van Rome. Dankzij nieuwe technologie konden de archeologen het schoolcomplex tot enkele meters diepte vrij nauwkeurig onderzoeken zonder een schop in de grond te steken.

De school bevindt zich ten westen van het amfitheater van Carnuntum dat halverwege de tweede eeuw na Christus gebouwd werd en tussen 1923 en 1930 werd opgegraven. Het bood vroeger plaats aan ongeveer dertienduizend bezoekers en was daarmee een van de grootste amfitheaters in het Romeinse Rijk.

Onlangs ontdekten archeologen sporen van een groot gebouwencomplex vlakbij het theater. Nader onderzoek wees uit dat het om de gladiatorenschool ging. Om deze school blijken dikke muren te hebben gestaan. Het gehele terrein van de school had een afmeting van 2800 vierkante meter. De schoolgebouwen staan rond een centraal plein met daarin een trainingsruimte met een diameter van negentien meter. De onderzoekers hebben verder onder meer een trainingshal en een bad aangetroffen. Dankzij de nieuwe technologie zijn op radarfoto’s zelfs vrij nauwkeurig waterleidingen en vloerwarmingselementen te zien.

Wanneer de gladiarorenschool wordt opgegraven is nog niet duidelijk.

Van Atvaca (Tongeren) naar Forum Hadriani (Voorburg)De Nederlandse historicus…
Den Bosch - Jacques Carabain, ca. 1893Archeologen hebben in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: