‘Dit is het laatste schilderij van Vincent van Gogh’

Boomwortels – Vincent van Gogh, 1890 (detail, klik voor een vergroting) – Van Gogh Museum

Het schilderij Boomwortels uit 1890 is het laatste werk dat Vincent van Gogh maakte. Dat staat in een deze week verschenen boek over de kunstenaar, meldt het Van Gogh Museum.

Tot voor kort werd Korenveld met kraaien vaak genoemd als het laatste werk van de kunstenaar.

Van Gogh maakte dit doek enkele weken voor zijn dood. Vaak is beweerd dat het zijn laatste schilderij zou zijn. De dramatische wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad zouden zijn levenseinde op het werk al

- advertentie -aankondigen. Volgens nieuw onderzoek is het werk Boomwortels echter het laatste schilderij dat de kunstenaar maakte.

In het deze week verschenen boek Van Gogh: New Findings. Van Gogh Studies 4 wordt gezegd dat de kunstenaar vlak voor zijn dood aan Boomwortels begon, maar het nooit afmaakte. De onderzoekers ontdekten dit toen ze het doek nauwkeurig gingen bekijken. Aan de bovenzijde zou het werk zijn afgewerkt terwijl de onderkant slechts deels is geschetst.

Volgens de onderzoekers is dit bijzonder, omdat Van Gogh zijn schilderijen altijd afmaakte als hij er eenmaal aan begonnen was.

De onderzoekers ontdekten ook een tot nu toe onbekende brief van Vincent van Gogh. Die vondst werd gedaan in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch.

Boomwortels – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum

Korenveld met kraaien – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum

Femme assise - Picasso, 1949 (Afb: Christie's)Bij veilinghuis Christie's…
In de achttiende eeuw waren ex-slaven op Curaçao helemaal niet zo kansloos…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: