Drie ton voor kunstwerk Warhol en Hopper

Afbeelding: Christie’s


Een kunstwerk van Andy Warhol, bewerkt door Dennis Hopper, heeft bij een veiling bij Christie’s in New York drie ton opgeleverd. Dat is tien keer zoveel als verwacht.

Het gaat om een portret van de Chinese oud-dictator Mao Zedong (1893-1976), onder wiens schrikbewind vanaf 1935 miljoenen mensen om het leven kwamen.

Het kunstwerk is door Andy Warhol gemaakt. In de jaren zeventig werd het werk echter door kunstenaar en acteur Dennis Hoppertijdens een avond met drugs en drank aangezien voor de echte dictator. Daarop beschoot Hopper het schilderij twee keer. Warhol had weinig problemen met de twee kogelgaten in het schilderij en noemde het vervolgens hun gezamenlijke kunstwerk. Hij omcirkelde de kogelgaten zelfs.

Het kunstwerk was in bezit van Dennis Hopper, die mei vorig jaar overleed. Een groot deel van zijn kunstcollectie is afgelopen dagen geveild.
Veilinshuis Christie’s verwachte dat het kunstwerk uit 1972 twintig tot dertigduizend dollar zou opbrengen. Een onbekende man bood echter 302.500 dollar voor het doek.

jan-steen-doktersbezoek-gr
In het Mauritshuis in Den Haag is komend voorjaar een tentoonstelling te…
roode-klooster-1
De priorij van het Rood Klooster - Foto: CC/Jean-Pol…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: