Expositie: Verbreek de ketenen!

Precies anderhalve eeuw geleden, op 1 juli 1863 klonken eenentwintig kanonschoten in Paramaribo. Ze waren van grote betekenis, op dat moment werden de slaven van Suriname namelijk vrije mensen. Naar aanleiding van dit historische is in het Atrium van het Haagse stadhuis een maand lang een expositie te zien onder de titel Verbreek de ketenen, 150 jaar afschaffing slavernij.

De expositie die is georganiseerd door het Haags Historisch Museum, bevat onder meer kunstwerken van de Nederlands-Surinaamse kunstenares Rita Maasdamme. Haar poppen vertellen het verhaal van de trans-Atlantische slavernij en de gevolgen daarvan.


Verschillende taferelen verbeelden de sleutelmomenten uit de slavernijgeschiedenis waarin verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen klederdrachten en de flora en fauna van Suriname en de Antillen een hoofdrol spelen. Voorbeelden hiervan zijn de Tula-opstand op Curaçao en de Hindoestaanse immigratie naar West-Indië (Suriname).

- advertentie -

In de expositie zijn ook kunstwerken te zien van kunstenaar Marcel Pinas, een afstammeling van de N’dyuka Marrons van Suriname. Het behoud van cultuur, en in het bijzonder Marron cultuur, loopt als een rode draad door al het werk van deze kunstenaar.

Afschaffing slavernij

De Wet op de Afschaffing van de Slavernij werd in 1862 aangenomen. Nederland had in de zeventiende eeuw een voortrekkersrol in de slavenhandel. Vanaf de West-Afrikaanse kust werden duizenden slaven verscheept door de West-Indische Compagnie (WIC). De afschaffing van de slavernij was dus een bijzondere gebeurtenis. Het moment dat de eenentwintig kanonschoten klonken in Paramaribo wordt nog altijd gevierd op het feest ‘Keti, Koti’ (vertaald: Verbroken Ketenen).

Activiteiten

Tijdens de expositie in het Haags stadhuis worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd, zoals modeshows, workshops, rondleidingen en vertellingen. Meer informatie daarover is te vinden op www.haagshistorischmuseum.nl. De tentoonstelling loopt van 3 juni tot en met 3 juli 2013.

Gerelateerde uitgaven:

Rijksmuseum in de ochtend - John Lewis Marshal, 2012In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: