Georgië plaatst standbeeld Jozef Stalin terug

Standbeeld van Stalin in Gori – Foto: CC

Een groot standbeeld van Jozef Stalin dat drie jaar geleden door Georgische autoriteiten werd weggehaald, wordt eind dit jaar teruggeplaatst op een plein in de stad Gori.

Het zes meter hoge bronzen beeld werd in de jaren vijftig op het plein geplaatst en werd in 2010 verwijderd.


- advertentie -

Jozef Stalin

Op het centrale plein van Gori waar het beeld de afgelopen decennia stond, zou een nieuw monument voor de “slachtoffers van de Russische agressie” komen. Het oude beeld van Stalin, zo meldden de autoriteiten destijds, kon beter in een museum geplaatst worden.

Onder het bewind van president Saakasjvili, die geregeld overhoop lag met de Russische autoriteiten, werden veel Sovjetmonumenten uit het land verwijderd. Saakasjvili is nog altijd president maar na de verkiezingen van vorig jaar verschoof de macht in het land van de president naar de premier. De nieuwe regering is meer op Rusland georiënteerd, tot frustratie van Saakasjvili.

Geboortedag Stalin

Het is de bedoeling dat het standbeeld van Stalin op 21 december, de geboortedag van de voormalig Sovjet-leider, teruggeplaatst wordt op het plein.

Jozef Stalin werd werd in 1878 geboren in Gori. In de stad is ook een museum te vinden dat aan de Sovjet-dictator is gewijd. In Rusland, maar ook in Georgië, zijn nog veel mensen die Stalin vereren.

De dictator wordt echter ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen mensen die onder meer stierven door hongersnood naar aanleiding van Stalins collectivisatie van de landbouw in de jaren dertig. Ook zijn er talloze ‘politieke tegenstanders’ gestorven in de Goelags, Russische werkkampen tijdens de zogenaamde Grote Zuivering.

De Grancino-viool - Foto: NMF De twaafjarige Noa Wildschut…
Bij een inbraak in Barendrecht is een gouden trouwring uit de zeventiende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: