Groninger Museum koopt werk Henk Helmantel

Het Groninger Museum heeft het werk Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam (2012) van kunstenaar Henk Helmantel aangekocht.


Henk Helmantel is een van de bekendste en succesvolste kunstenaars in Groningen. Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, over de aankoop:

“Helmantel is een kunstenaar die weliswaar oppervlakkig gezien in de stijl van de oude meesters werkt, maar zijn composities en kleurgebruik zijn wel degelijk door de moderne en abstracte kunst beïnvloed. Het Groninger Museum hoort werk van Henk Helmantel in de collectie te hebben.”

Henk Helmantel is geboren in Westeremden, ca. 25 km ten noorden van de stad, en woont en werkt daar nog steeds. Hij studeerde op Academie Minerva van 1961 en 1965. Helmantel:

“Dit schilderij heb ik gemaakt naar aanleiding van de vraag of ik mee wilde doen met de manifestatie ‘Feest van de Geest’ rond Pinksteren met exposities in een aantal Groninger Kerken. We zien de noordmuur van een oude kerk met tal van details, op het eerste gezicht zeer realistisch weergegeven. Maar dit is meer dan een gewoon ‘portret’ van een gebouw. Het boeiende vond ik de ritmiek van de verschillende vormen die de realiteit ook als een abstracte compositie laat ervaren.” Het is dan ook niet toevallig dat dit schilderij als een soort partituur voor een muzikale compositie gebruikt werd door de organist Henk de Vries.”

Femme à la voilette - Medardo Rosso, 1912 (Boijmans Van Beuningen)
Museum Boijmans Van Beuningen heeft voor 1,9 miljoen euro een beeld van…
Portret van Willem I koning der Nederlanden Joseph Paelinck 1819 (Rijksmuseum)
Het portret van koning Willem I, in 1819 geschilderd door Joseph Paelinck,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: