‘Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz’ gerestaureerd

Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz (HHM)

Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz (HHM)


Topstuk van de collectie poppenhuizen

Het Haags Historisch Museum heeft het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz recentelijk laten restaureren. Het poppenhuis, volgens het museum een publiekslieveling, is vanaf zaterdag weer te zien.

Enkele vertrekken van het poppenhuis (HHM)

Enkele vertrekken van het poppenhuis (HHM)


Het poppenhuis werd in 1910 speciaal voor de Haagse jonkvrouw Lita de Ranitz ontworpen en vormt het topstuk van de collectie poppenhuizen in het museum. Alle meubeltjes, schilderijtjes, glas, keramiek en textiel zijn de afgelopen twee jaar gerestaureerd door diverse restauratoren, evenals alle objecten van papier, leer en metaal.

Moderne villa

Het grote poppenhuis van Lita de Ranitz geeft een beeld van het ‘rijke Haagsche leven’ rond 1910. Het huis werd in 1910 opgeleverd en langzamerhand gevuld. Er werd nauwgezet een inventarislijst van bijgehouden.

Jonkvrouw Willemine Elisabeth Edzardine (Lita) de Ranitz (1876 – 1960) speelde als kind met een door haar vader getimmerd poppenhuis en gaf later opdracht tot de bouw van de ‘moderne villa.’ Zij trouwde met de kunstenaar W.B. Tholen en kunstenaars in hun kringen, zoals Jan Toorop, J.B. Jongkind en Anton Mauve, schilderden echte schilderijtjes voor het poppenhuis. Tijdens haar vele reizen in het buitenland verzamelde ze miniaturen en kleine kunstvoorwerpen voor haar huis. Lita’s zus Anna (1872-1958) borduurde een prachtig badkamergordijn op blauwe zijde met rozen en pauwen.

- advertentie -

Ook enkele geborduurde “Perzische tapijten” zijn van haar hand. Het eigentijdse poppenhuis werd een kunstkabinet.

Lees ook: Poppenhuis van Petronella Oortman

Vrijheidsmuseum WO2
Vrijheidsmuseum WO2Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek verhuist mogelijk naar…
Wende Museum in Los Angeles (cc - Marie Astrid-Gonzalez)
Wende Museum in Los Angeles (cc - Marie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: