Dark
Light

Hoe een Joodse peuter de oorlog overleefde

Auteur:
1 minuut leestijd

Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Publiek Domein – wiki)
Eind deze maand wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een ooggetuigenlezing gehouden. Mieke-Mirjam Bonn (1942) zal dan vertellen hoe zij, ondanks herhaaldelijk verraad, de Tweede Wereldoorlog als peuter overleefde.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overleefden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek. Het herinneringscentrum over de lezing van Mieke Bonn:

“Mieke-Mirjam Bonn is in Amsterdam geboren. Haar vader was handelsman en haar moeder studeerde in 1940 af aan het conservatorium in Amsterdam als zangeres. Door de anti-Joodse maatregelen was haar moeder genoodzaakt om op te treden in de Joodse Schouwburg, later bekend geworden als Hollandsche Schouwburg, de verzamelplaats voor Joden uit Amsterdam.

In augustus 1942 wordt het grootste deel van de familie, waaronder vader Bonn en grootvader Stofkooper opgepakt. Grootmoeder, moeder, pleegdochter Helga (een Duits-Joodse vluchtelinge) en Mieke duiken na deze arrestaties onder in Duivendrecht. Op 10 mei 1943 is daar haar broertje Rob geboren. Verraad volgt, maar de familie weet te ontkomen.

Mieke en de rest van het gezin komen terecht in de bossen bij Epe op de Veluwe in een blokhut zonder water, gas en elektriciteit. Razzia’s dreigen en de familie verstopt zich in holen onder de grond. “Het was een vreselijke plek om ondergedoken te zitten. De omstandigheden waren erg slecht, maar we klaagden niet. We waren in ieder geval nog op vrije voeten.” Na nieuw verraad belandt de familie weer in Duivendrecht waar Mieke uiteindelijk de bevrijding meemaakt.”

De ooggetuigenlezing in Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 31 juli om 14.00 uur. Het bijwonen van de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×