Hongarije koopt helft van Romeinse ‘Sevsoschat’

Romeinse 'Sevsoschat' in 1990 - Foto: CC

Romeinse ‘Sevsoschat’ in 1990 – Foto: CC

Hongarije heeft de helft van de Romeinse Sevsoschat gekocht. Dat melden buitenlandse media.


De Sevsoschat dook in 1980 op. Twee antiekhandelaren boden de schat, bestaande uit veertien zilveren schalen en bekkers, toen te koop aan in Londen. Volgens de handelaren zou de schat gevonden zijn in de omgeving van de historische Libanese steden Sidon en Tyros. De schat werd gekocht door een consortium onder leiding van Spencer Compton.

Tien jaar later werd het Romeinse zilverwerk opnieuw te koop aangeboden. Deze veiling bij Sotheby’s ging uiteindelijk echter niet door omdat er twijfels waren over de echtheid van de documentatie en de regeringen van Joegoslavië, Hongarije en Libanon het eigendom opeisten.

De schat is vernoemd naar de Romein Sevso, wiens naam in een van de zilveren schotels is gegraveerd, en dateert uit de vierde of vijfde eeuw na Christus.

- advertentie -

De Hongaarse staat heeft zeven van de veertien zilveren voorwerpen gekocht. Het land heeft er vijftien miljoen euro voor betaald, veel minder dan het historische zilverwerk volgens deskundigen waard is.

Herdenkingsmunt ter ere van 200 De Nederlandsche Bank…
[caption id="attachment_41261" align="alignleft" width="265"] INNL.nlStichting Oneindig Noord-Holland heeft het digitale platform van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: