‘Internet ook bedreiging voor geschiedenis’

‘Internet ook bedreiging voor geschiedenis’

Omdat Holocaustontkenning op het internet “een geheel eigen leven leidt” is het nodig dat wetenschappers gaan nadenken over hoe het grote publiek betrokken kan worden bij Holocaust-onderwijs en -onderzoek. Dat meldt het NIOD dat momenteel deelneemt aan een internationale conferentie in Berlijn.

Dr. Conny Kristel van het NIOD opende de conferentie deze week met de waarschuwing dat geschiedenis profiteert van het internet maar er ook door wordt bedreigd.


Nu steeds meer mensen in staat zijn om feiten, gegevens en interpretaties aan een breed publiek te presenteren, kan een ieder daarmee volgens haar aan de haal gaan. Het NIOD:

- advertentie -

Historici moeten zich aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid door het internet serieus te nemen en echt te gaan samenwerken op dit nog steeds zo belangrijke thema.

Samenwerking

De Duitse minister van onderwijs, Johanna Wanka, beloofde tijdens de conferentie daaraan verder steun te geven. Zij financiert – net als de Europese Unie – het bouwen van digitale infrastructuren waarmee beter onderzoek kan plaatsvinden, maar waarmee ook niet-wetenschappers toegang krijgen tot betrouwbare informatie.

Het NIOD is hier nauw bij betrokken. Het instituut coördineert het zogenaamde EHRI-project (de European Holocaust Research Infrastructure) dat zich richt op het wereldwijd ontsluiten en verbinden van collecties en archieven over de Jodenvervolging door de nazi’s. Binnen dit project werken twintig organisaties in dertien landen al rui twee jaar samen om zoveel mogelijk gegevens, documenten, archieven en collecties online doorzoekbaar te maken.

Gerelateerde uitgaven:

Kransen op de plek in Berlijn waar het monument…
[caption id="attachment_19804" align="alignleft" width="265"]Foto van een willekeurige vliegtuigbomTijdens graafwerkzaamheden is bij Moerkapelle…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: