‘Jorge Zorreguieta wist van verdwijningen’

Jorge Zorreguieta

Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, wist van de verdwijningen tijdens het bewind van Videla. Dat heeft een vriend en voormalige baas van Zorreguieta gezegd tegenover de Volkskrant.

De man, Mario Cadenas Madariaga, is al vijftig jaar bevriend met Jorge Zorreguieta die ooit als onder hem werkte op het Argentijnse ministerie van Landbouw.


Volgens Cadenas Madariaga wist Zorreguieta van de verdwijningen maar was hij er zelf niet betrokken. “Als Jorge betrokken zou zijn bij een verdwijning, dan zou hij vastzitten. Maar het tegendeel is het geval: Jorge is een onberispelijke, onbezoedelde persoon in Argentinië”, aldus de Argentijn.

- advertentie -

Tegen Jorge Zorreguieta is al verschillende keren aangifte gedaan, zowel in Nederland als in Argentinië. Recent werd in Nederland opnieuw aangifte gedaan. Er zou nieuw bewijs zijn dat aantoont dat Zorreguieta wist van verdwijningen en martelingen tijdens het Videla-militaire. Nu zegt een vriend van Zorreguieta dus tegenover de Volkskrant dat de vader van prinses Máxima inderdaad moet hebben geweten van de verdwijningen. Cadenas Madariaga zegt onder meer:

Natuurlijk was Jorge Zorreguieta op de hoogte van de verdwijningen. We wisten het allemaal.

Zelf heeft Zorreguieta altijd beweerd dat hij pas ná de dictatuur van de verdwijningen hoorde. Volgens Cadenas Madariaga is dat geen leugen:

Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende. U moet begrijpen dat de militairen alles strikt geheim hielden. We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat de gevangenen vermoord werden.

Jorge Zorreguieta was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw onder Jorge Videla. Het bewind van deze Videla wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen.

atje-keulen-deelstra-265
Voormalig schaatskampioen Atje Keulen-Deelstra is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. De Friezin…
Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde
Schilderij van het Paleis op de Dam - ca.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: