Kunsthandelaar Cornelius Gurlitt opgespoord

Het Duitse blad Focus bracht de kunstzaak een week geleden in de publiciteit

Het Duitse blad Focus bracht de kunstzaak een week geleden in de publiciteit

Franse journalisten zeggen in München te hebben gesproken met Cornelius Gurlitt, de man bij wie in 2012 zo’n 1400 deels geroofde kunstwerken werden gevonden.


Volgens de journalisten van het blad Paris Match woont de 79-jarige Gurlitt nog in München. Hij zou zich schuilhouden op de vijfde etage van het gebouw waar de kunstwerken werden gevonden. De reporters spraken de bejaarde man, van wie al een tijd niets was vernomen, aan in de supermarkt maar hij gaf een niet hen te willen spreken. Bij het artikel is een foto van de man geplaatst.

Een aanzienlijk deel van de werken die in de flat van de man werken werden gevonden zou door de nazi’s zijn geroofd. De vader van Gurlitt, kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, zou van de nazi’s opdracht gekregen hebben de werken te laten verdwijnen. De zoon van deze handelaar werd enige tijd geleden in een trein betrapt met een grote hoeveelheid cash. Hierna werd zijn flat onderzocht en ontdekte men de schilderijen.

Vervolging

Het gaat onder meer om schilderijen van Picasso, Matisse, Dürer, Liebermann en Chagall. De werken zijn gezamenlijk honderden miljoenen euro’s waard.

- advertentie -

Cornelius Gurlitt heeft bij het bekende Duitse magazine Der Spiegel overigens een verzoek neergelegd. Hij wil dat zijn naam nooit meer in het blad gepubliceerd wordt. Naar eigen zeggen omdat hij niet wil dat zijn vader in verband wordt gebracht met het nazi-regime.

Of Gurlitt wordt vervolgd is nog niet duidelijk. De Duitse justitie onderzoekt momenteel hoe hij in bezit kwam van de werken.

Wat ik moest verzwijgen - Ariëlla Kornmehl
Wat ik moest verzwijgen - Ariëlla KornmehlGeïnspireerd op…
Rijksstudio van het RijksmuseumZowel particulieren als bedrijven kunnen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: