Metropolitan geeft Toetanchamon-stukken terug

Metropolitan

Het Metropolitan Museum of Art in New York sprak afgelopen november met hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst af om negentien voorwerpen uit het graf van Toetanchamon terug te geven aan Egypte. De spullen worden deze week officieel overgedragen.

Het Amerikaanse museum liet de stukken de afgelopen jaren uitgebreid onderzoeken. Van de negentien objecten staat volgens het Metropolitan vast dat ze afkomstig zijn uit de in 1922 door Howard Carter ontdekte graftombe van farao Toetanchamon.De voorwerpen belandden tussen 1920 en 1940 in de collectie van het Metropolitan.

- advertentie -

Volgens het museum hadden de voorwerpen – waaronder een sfinxfiguur, juwelen en een bronzen miniatuur van een hondje – Egypte nooit mogen verlaten.

De stukken zullen de komende tijd tentoongesteld worden in het Egyptisch Museum in Caïro. Het is de bedoeling dat ze vanaf volgend jaar onderdeel gaan uitmaken van de vaste collectie van een nieuw museum bij de piramides van Gizeh dat gewijd is aan het leven van Toetanchamon.

De Fluwelen Burgwal, 1961 - Foto: CC/Voogd075In het Haags…
Wereldmuseum in Rotterdam - Foto: CC/EveleensHet Wereldmuseum in Rotterdam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: