Mogelijk resten koning Richard III gevonden

Richard III van Engeland

Archeologen hebben in Leicester mogelijk resten van de Engelse koning Richard III gevonden. De vondst werd gedaan onder een parkeerplaats van een sociale dienst.

Richard III regeerde van 1483 tot 1485 over Engeland. Hij is de enige Engelse koning is van wie niet precies bekend is waar hij werd begraven.

Archeologen zijn al langere tijd op zoek naar zijn resten. Enige tijd geleden waren er aanwijzingen dat de kerk waarin de koning eeuwen geleden werd begraven, zich onder een parkeerplaats werd gevonden. Een week geleden werd onder de parkeerplaats inderdaad een stuk van de kerk gevonden en nu zijn er dus ook lichaamsresten gevonden.

- advertentie -


Richard III en zijn vrouw Anne Neville op een glas-in-lood-raam in Cardiff Castle

De onderzoekers benadrukken dat nog niet vast staat dat het om de resten van de koning gaat. De beenderen zijn voor dna-noderzoek naar aan laboratorium gestuurd. Dit onderzoek gaat tussen de acht en twaalf weken duren. Mocht het inderdaad om resten van de koning gaan dan volgt een koninklijke begrafenis in de kathedraal van Leicester.

Richard III was de laatste koning uit het Huis Plantagenet en kwam op een nogal brute manier aan de macht. In het voorjaar van 1483 was zijn broer, koning Eduard IV, om het leven gekomen. Richard werd toen regent voor neefje Eduard V. Hij wilde echter meer macht. Al snel sloot hij zijn neefje op in de Tower en liet hij zich door het parlement tot koning uitroepen.

Richard III had zich met deze actie niet erg populair gemaakt. Zijn troon was ook geen enkel moment veilig. In 1485 werd hij aangevallen door een leger onder leiding van endrik Tudor, graaf van Richmond. In augustus werd er slag geleverd bij Bosworth en Richard III kwam daarbij om het leven. Zijn kroon werd overgenomen door Hendrik Tudor (koning Hendrik VII).

Richard III is onder meer bekend dankzij een toneelstuk van Shakespeare. In dat toneelstuk wordt hij afgeschilderd als een brute vorst en tiran. Historici zetten vraagtekens bij de verhalen over de wrede koning. Veel van de verhalen zouden de wereld in zijn geholpen in opdracht van zijn rivaal en opvolger Hendrik VIII, die uiteraard niet erg gebaat was bij positieve verhalen over de laatste koning van het Huis Plantagenet.

Printscreen van een testversie van de nieuwe site -…
Bij het National Media Museum in Engeland is een kleurenfilm ontdekt die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: