Mogelijk toch groot onderzoek naar geweld Indië

Het kabinet sluit een groot, nieuw onderzoek naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië niet meer uit. Dat melden de NOS en de Telegraaf.

Het boek van Rémy Limpach: 'De Brandende kampongs van Generaal Spoor'

Het boek van Rémy Limpach: ‘De Brandende kampongs van Generaal Spoor’

Later vandaag verschijnt een boek over de periode 1945-1949 van de hand van de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach. Volgens deze onderzoeker waren mishandeling, marteling, ‘standrechtelijke’ executies en ‘brandende kampongs’ tijdens de koloniale oorlog (vroeger vaak politionele acties genoemd) schering en inslag. Het beeld dat Nederlandse militairen slechts bij uitzondering excessief geweld gebruikten is volgens hem dan ook onjuist.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat het kabinet binnen twee maanden met een reactie komt op Limpach’s boek, getiteld: De brandende kampongs van Generaal Spoor. De historicus gebruikte voor zijn studie naar eigen zeggen bronnen die historici tot nu toe links lieten liggen. Deze ondersteunen volgens hem het standpunt dat het Nederlandse leger, onder leiding van generaal Spoor, op grote schaal extreem geweld als wapen inzette.

Verantwoordelijkheid

De koloniale oorlog werd lange tijd beschouwd als een betrekkelijk ‘schone’ oorlog. Sinds eind jaren zestig komen er echter steeds meer berichten naar buiten over buitensporig optreden door Nederlandse militairen. Minister Koenders naar aanleiding van de verschijning van het boek:

“Nederland heeft verantwoordelijkheid om in de geschiedenis te kijken, die zwarte bladzijde kan niet zomaar omgedraaid worden. Ook wij moeten in het reine komen met onze geschiedenis.”

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels al gesproken met vertegenwoordigers van de veteranen. In een reactie laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert weten niets uit te sluiten. Ook een eventueel vervolgonderzoek niet.

D66 pleitte vorig jaar al voor een “allesomvattend onderzoek” naar Nederlands geweld in Indonesië. Drie jaar daarvoor hadden de directeuren van drie onderzoeksinstituten, waaronder het NIOD, al gepleit voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949. Het toenmalige kabinet zag daar toen niets in. Mogelijk komt dit onderzoek er nu echter toch. En dan mede naar aanleiding van de studie van Rémy Limpach.

Boek: De Brandende kampongs van Generaal Spoor – Rémy Limpach

Slag om Samalanga (1878)
De Atjeh-oorlog, van 1873 tot 1942, kan met recht een dieptepunt uit…
Affiche (Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Vorige week werd de Nederlandse versie van het proefschrift van historicus Rémy…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: