Dark
Light

+NDXOXCHWDRGH-DXORVI+

Wie kraakt de code?
Auteur:
1 minuut leestijd
Zwaard bij de British Library
Zwaard bij de British Library

In een tentoonstelling over de Magna Carta bij de British Library is al enige tijd een dertiende-eeuws zwaard te bewonderen. Op het oude wapen is een code te vinden, maar niemand weet wat die betekent. De bibliotheek roept daarom de hulp in van het publiek.

Het wapen is in bruikleen gegeven door het British Museum. Het is bijna een meter lang en weegt 1,2 kilogram zwaar. Een dodelijk wapens volgens de bibliotheek. Het zwaard werd in 1825 gevonden in een rivier in Lincolnshire en is mogelijk van Duitse makelij. Op het zwaard is een tot nu toe niet ontcijferde code te vinden:

+NDXOXCHWDRGH-DXORVI+

De British Library wil graag weten waar deze code voor staat en roept daarom de hulp in van het publiek. Er hebben zich al veel deskundigen over het zwaard gebogen maar een oplossing van het raadsel is er nog niet. Er wordt onder meer gespeculeerd dat het gaat om de beginletters van woorden uit een gedicht.

Boek: Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen

Het volledige zwaard - British Library
Het volledige zwaard – British Library

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×