Personal computer viert dertigste verjaardag

De IBM 5150 uit 1981

Op 12 augustus 1981 introduceerde IBM de personal computer. Vrijdag is dat precies dertig jaar geleden.

Voordat IBM in 1981 zijn personal computer met Intel 8086-microprocessor introduceerde, waren er al wel computers voor persoonlijk gebruik. Deze eerste pc’s ontstonden in de jaren zeventig maar werden nog geen groot succes. Dat grote succes kwam pas met de IBM Personal Computer, ook wel de IBM 5150.

Bij deze computer werd een door Microsoft ontwikkeld besturingssysteem

- advertentie -geleverd: Microsoft Disk Operating System, beter bekend als MS-DOS 1.0.

IBM veroverde met deze niet al te dure pc’s de zakelijke markt. Een half jaar na de introductie van de pc waren er al ongeveer 250.000 exemplaren verkocht. Dankzij het succes van de IBM groeide MS-DOS uit tot het meest gebruikte besturingssysteem. Dit systeem was echter verre van ideaal. Zo kan de software bijvoorbeeld niet meerdere taken tegelijk uitvoeren. Microsoft ging op zoek naar oplossingen en lanceerde na vier jaar de eerste versie van Windows.

Of de personal computer of dertig jaar nog bestaat is de vraag. De pc-verkoop daalt al jaren, onder meer door de opkomst van laptops en tabletcomputers.

FME-CWMVoormalig CDA-Kamerlid Hans van den Akker is dinsdag op…
Slag bij GettysburgIn een boom bij de stad Gettysburg…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: