Polen maken met oud beeld moderne film over opstand Warschau

In Polen zijn historische zwartwit-beelden van de Opstand van Warschau (1944) met moderne technieken ingekleurd. De beelden zijn vervolgens zo achter elkaar gezet dat er een moderne film van negentig minuten is ontstaan. Dat meldt de NOS woensdag.

Warsaw Rising

Warsaw Rising


De film heeft als titel Warsaw Rising en is gemaakt op initiatief van het Museum van de Opstand van Warschau. Volgens de directeur van het museum doet de film niet onder voor moderne oorlogsfilms uit Hollywood.

De Opstand van Warschau begon op 1 augustus 1944 en maakte onderdeel uit van een landelijke opstand. Het Poolse verzet hield het in Warschau uiteindelijk drieënzestig dagen lang tegen de Duitse troepen die de stad bezetten. Men hoopte op steun van een Sovjet-leger maar die steun bleef uit. Aan Poolse kant sneuvelden 18.000 opstandelingen. Daarnaast kwamen zeker 150.000 burgers om het leven. Aan Duitse zijde sneuvelden zo’n 17.000 soldaten. Zowel tijdens de opstand als na de opstand, werd naar schatting 85 procent van de stad verwoest.

- advertentie -

Geluidseffecten:

Aan de moderne film over de opstand is twee jaar gewerkt. De oude beelden zijn niet alleen ingekleurd, ze zijn ook voorzien van nieuw geluid en geluidseffecten. De film wordt volgend jaar officieel uitgebracht. Het is dan zeventig jaar geleden dat de opstand plaatsvond. De trailer van de film is hieronder te bekijken.

Lees bij de NOS: Oorlogsbeeld wordt ‘Hollywoodfilm’

Gerelateerde boeken:

Leven met de dood - Olga Lengyel
Barak in Auschwitz - Foto: stock.xchngIn Birkenau, het…
Pompeii, still uit de teaser
In februari gaat de film Pompeii in première. De makers hebben deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: