Politie lost grote kunstroof na 13 jaar deels op

Het teruggevonden werk van Jan Steen

Ruim dertien jaar nadat overvallers zeven zeer kostbare schilderijen uit een woning in Bilthoven roofden, heeft de politie vijf van de werken teruggevonden. Het gaat onder meer om werken van bekende kunstenaars als Jan Steen en Salomon van Ruysdael.

De politie werd een handje geholpen door veilinghuis Christie’s. Dit veilinghuis alarmeerde de politie nadat twee verdachten een van de gestolen werken via hen probeerde te verkopen.

Het onderzoek naar de kunstroof werd hierop heropend en in april van dit jaar konden er twee verdachten worden aangehouden: een 38-jarige man uit Heino en de 61-jarige man uit Lelystad. Afgelopen dinsdag werd er in het Duitse Leer

- advertentie -nog een derde verdachte, een man van 56, aangehouden.

Dankzij deze aanhoudingen wist de politie vijf van de gestolen werken terug te vinden. Het gaat om werken van Joos de Momper de Jonge, Jan Steen, Herman Saftleven, Jan van Goyen en Salomon van Ruysdael. De doeken van Isaac Israëls Café-interieur-restaurant (begin twintigste eeuw) en Wouterius Verschuur Paarden in Schuur zijn nog niet terecht.

De kunstwerken werden gestolen in oktober 1999. Twee gemaskerde mannen vielen toen de woning van een 84-jarige vrouw uit Bilthoven binnen. De vrouw werd bedreigd en mishandeld. De inbrekers namen zeven schilderijen uit de zeventiende en negentiende eeuw mee en enkele antiquiteiten. De schilderijen vertegenwoordigden destijds een gezamenlijke waarde van twee miljoen gulden.

De teruggevonden schilderijen:

  • “Berglandschap met Jagersman” (eind 16e eeuw) van Joos de Momper de Jonge
  • “Antonius en Cleopatra” (1677) van Jan Steen
  • “Heuvellandschap met Boom” (1647) van Herman Saftleven
  • “Watergezicht met Duiventil en Hooiberg” van Jan van Goyen
  • “Landschap met Boerderij en Figuren” van Salomon van Ruysdael

sitestat

vlaggenschip-walcheren
Een van de opgedoken balken - Foto: DefensieMedewerkers van…
Begraafplaats bij Srebrenica - Foto: CC/Michael BükerZowel in het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: