Jan Steen was een bekende schilder uit de Gouden Eeuw aan wie we de uitdrukking 'een huishouden van Jan Steen' te danken hebben.
Jan Steen, een van de populairste schilders uit de Gouden Eeuw, staat vooral bekend om zijn komische voorstellingen. Minder bekend is dat Jan Steen ook historiestukken schilderde: onderwerpen uit de Bijbel, apocriefe geschriften en mythologie. Naar aanleiding van een tentoonstelling in het Mauritshuis over Steens historiekunst, is ook een boek over dit onderwerp verschenen bij uitgeverij Waanders. Hierin zijn niet
Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen, tot die conclusie komen specialisten van het Mauritshuis. Lange tijd stond het werk te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen.
Een bekend gezegde uit de zeventiende eeuw is 'een huishouden van Jan Steen'. Diezelfde Jan Steen maakte vermoedelijk nog een andere uitdrukking beroemd: 'leven in de brouwerij brengen'.
Het gaat mogelijk om het kleinste schilderij dat Jan Steen ooit maakte.
Het deze week gelanceerde Sinterklaas-Rijksmuseum assortiment is gebaseerd op snoepgoed dat terug te vinden is op het schilderij 'Het Sint-Nicolaasfeest' van Jan Steen.
Museum Bredius in Den Haag heeft naar aanleiding van de heropening van het Mauritshuis een bijzondere tentoonstelling samengesteld. Het museum toont maar liefst twintig schilderijen van de populaire schilder Jan Steen. De helft daarvan werd volgens Museum Bredius niet eerder geëxposeerd.
Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam worden volgende week bijzondere kunstwerken geveild van schilders uit de Gouden Eeuw.
Ruim dertien jaar nadat overvallers zeven zeer kostbare schilderijen uit een woning in Bilthoven roofden, heeft de politie vijf van de werken teruggevonden. Het gaat onder meer om werken van bekende kunstenaars als Jan Steen en Salomon van Ruysdael. De politie werd een handje geholpen door veilinghuis Christie’s. Dit veilinghuis alarmeerde de politie nadat twee verdachten een van de gestolen
Het doek Het huwelijk van Tobias en Sara van Jan Steen blijft in zijn geheel in museum Bredius in Den Haag hangen. De gemeente Den Haag heeft een schikking bereikt met de erfgenaam van kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Over het schilderij van Jan Steen is veel te doen geweest. Het doek van Jan Steen (ca. 1625–1679) werd vermoedelijk in de negentiende
Bij Sotheby’s in Amsterdam worden op 10 mei weer verschillende werken van oude meesters geveild. Hoogtepunt van de veiling is het schilderij Een schoolklas met een slapende schoolmeester van Jan Steen (1626-1679).
Het Mauritshuis in Den Haag heeft een bijzonder schilderij van Jan Steen aan zijn collectie toegevoegd. Het museum heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om het historiestuk Mozes en de kroon van de farao. Het schilderij bevond zich in een particuliere collectie. De zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Jan Steen (1626-1679) maakte het werk rond 1670. Het een afmeting van 78 bij
In het Mauritshuis in Den Haag is komend voorjaar een tentoonstelling te zien over de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Jan Steen (1626-1679). Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het Mauritshuis bezit zelf veertien werken van de schilder uit de Gouden Eeuw. Behalve deze werken uit de eigen collecties, waaronder Soo voer gesongen, soo na gepepen Jan Steen, ‘Soo voer gesongen, soo
De gemeente Den Haag wil het doek Het huwelijk van Tobias en Sara van Jan Steen compleet in bezit krijgen. De gemeente bezit al een deel van het doek. Een ander deel is eigendom van een erfgename van de Joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker.
De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag besloten dat de gemeente Den Haag haar deel van het schilderij Het huwelijk van Tobias en Sara van Jan Steen niet verkopen.