Portret Mandela op bankbiljetten Zuid-Afrika

Het portret van oud-president Nelson Mandela krijgt een plek op de nieuwe bankbiljetten van Zuid-Afrika. De huidige Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Mandela in 2008 – Foto: CC

Op dit moment staan er afbeeldingen van wilde dieren op de bankbiljetten in Zuid-Afrika. Tegen het eind van dit jaar zullen de nieuwe biljetten in roulatie komen. Het gaat om bedragen van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.

De nieuwe ontwerpen voor de biljetten werden zaterdag gepresenteerd door Jacob Zuma tijdens een bijeenkomst in de centrale bank van zuid-Afrika. Het was zaterdag precies 22 jaar geleden dat er een einde kwam aan de gevangenschap van Mandela.

Nelson Mandela was in de jaren zestig een van de leiders van de bevrijdingsbeweging African National Congress (ANC) en werd in juni 1964 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf omdat hij leiding gaf aan de militaire vleugel van het ANC. De vrijheidsstrijder zat onder meer jarenlang gevangen op Robbeneiland.

- advertentie -

Gedurende zijn gevangenisstraf werd Mandela hét symbool van de strijd tegen apartheid. In 1990 werd hij vrijgelaten. Vier jaar later werd hij gekozen tot president van Zuid-Afrika.

Lees ook: Apartheid (1948-1990)

[caption id="attachment_8943" align="alignleft" width="265"]Historische bioscopen verwoest

Tijdens gewelddadige protesten in Athene zijn zondagavond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: