Dark
Light

Portret prins Charles Edward Stuart ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd

Een bekend portret van Charles Edward Stuart
Een bekend portret van Charles Edward Stuart
In Groot-Brittannië is een onbekend portret van prins Charles Edward Stuart (1720-1788) gevonden. Dat meldt de BBC.


Kunsthistoricus Bendor Grosvenor kwam het onbekende portret van de prins die ook wel Bonnie Prince Charlie werd genoemd op het spoor na de ontdekking van een brief waarin kunstenaar Allan Ramsay verzocht werd naar het paleis van Holyrood in Edinburgh te komen om een portret van Charles te schilderen. Dit zou in 1745 zijn gebeurd. Volgens de BBC gaat het om het enige portret van de prins dat in Groot-Brittannië is gemaakt.

Charles Edward Stuart was de kleinzoon van de verbannen koning Jacobus II van Engeland. In 1745 landde de 24-jarige prins in Schotland. Een poging om de macht te grijpen mislukte. Door zijn volgelingen, de Jacobieten werd hij koning Karel III genoemd. In de Slag bij Culloden werd hij in het voorjaar van 1746 definitief verslagen.

Het portret van The Young Pretender bevond zich zo’n 250 jaar in de collectie van de graven van Wemyss in Gosford House, net buiten Edinburgh. Dat juist kunsthistoricus Bendor Grosvenor het werk heeft ontdekt is bijzonder. Enkele jaren geleden ontmaskerde hij namelijk een portret dat jarenlang doorgegaan was voor een portret van de prins. Grosvenor ontdekte toen dat niet Charles maar zijn broer Henry op dit doek stond afgebeeld.

Het nieuw recent ontdekte wordt zondag getoond in het BBC-programma Culture Show.

×