‘Portugezen mogelijk eerder in Australië dan Nederlanders’

De afbeelding van een kangoeroe in het eeuwenoude boekje

De afbeelding van een kangoeroe in het eeuwenoude boekje

Volgens de geschiedenisboeken was Willem Janszoon in 1606 de eerste Europeaan die het vasteland van Australië betrad. Onlangs is echter een gebedenboekje van een Portugese non gevonden dat er op kan wijzen dat Portugezen het continent toch eerder bereikten dan de Nederlanders.


Replica van de Duyfken – Foto: CC/Rupert Gerritsen

Replica van de Duyfken – Foto: CC/Rupert Gerritsen

In het boekje, dat gedateerd is tussen 1580 en 1620, is een afbeelding van een dier gevonden dat veel gelijkenissen vertoont met de typisch Australische kangoeroe. Sommige onderzoekers denken nu dat het goed mogelijk is dat afbeeldingen kangoeroes al circuleerden in de tijd dat Willem Janszoon met zijn schip de Duyfken het continent bereikte.

Het boekje met de bijzondere afbeelding werd onlangs gevonden door Laura Light van de Les Enluminures Gallery in New York. In het boekje zijn ook afbeeldingen te vinden van mannen met een ontbloot bovenlichaam en bladerenkroon. Volgens Light zijn dit mogelijk Aboriginals.

In de Australische media is de eeuwenoude afbeelding van de kleine kangoeroe groot nieuws. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat het om een kangoeroe gaat. Volgens sommige deskundigen kan het net zo goed een hert zijn.

- advertentie -

Het boekje zou eigendom zijn geweest van een non uit Caldas da Rainha, een plaats in het westen van Portugal.

Jaarringen van een boom
De levensverwachting in Nederland steeg van 35 naar…
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping –…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: