PVV boos over beeld Lenin bij tentoonstelling

Het beeld van Lenin zoals dat normaal gesproken in Nieuweschans is te zien – Foto: CC

Naar aanleiding van de tentoonstelling De Sovjet Mythe wordt er begin december een groot standbeeld van Lenin naar het Drents Museum in Assen vervoerd. De Drentse PVV heeft hier inmiddels felle kritiek op geleverd.

In de tentoonstelling De Sovjet Mythe staat het Drents Museum stil bij het socialistisch realisme. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was dit de enige geoorloofde kunstvorm in de Sovjet-Unie. Met behulp van kunst werd een zogenaamde ‘Sovjet Mythe’ gecreëerd. De schilderijen toonden niet de werkelijkheid, maar het communistische toekomstbeeld en ideaal.


Het bijna tien meter hoge beeld van Lenin moet de tentoonstelling opluisteren. Het beeld staat momenteel nog in het Groningse Nieuweschans. De eigenaar, Henk Koop van bouwbedrijf Koop Tjuchem, kocht het na de val van het IJzeren Gordijn.

- advertentie -

Deze week werd bekend dat Defensie het standbeeld per militair transport naar Assen zal vervoeren. De Drentse PVV is hier op tegen. In een verklaring zegt PVV-Statenlid Nico Uppelschoten onder meer:

Het ontbreekt er nog maar aan dat ze er Stalin naast zetten […] Helemaal buiten alle proporties.

Uppelschoten vindt het “schandalig” dat een “massamoordenaar wordt ingezet als promotie” voor een tentoonstelling. Hij is er ook niet blij mee dat Defensie het transport verzorgt.

Het is overigens niet voor het eerst dat het beeld naar aanleiding van een tentoonstelling wordt getransporteerd. In 2009 was het beeld van Lenin nog te zien in Museum TwentseWelle in Enschede. Daar was toen een tentoonstelling over het leven in de voormalige DDR.

Foto: A.-M. v. SarosdyDe succesvolle reizende tentoonstelling Toetanchamon, zijn…
Totempaal, Douglas Cranmer, Kwakwaka'wakw, British Columbia, 1969 - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: