Recordbedrag voor Stradivarius uit 1721

Lady Blunt Stradivarius (klik voor een vergroting)

Een Stradivarius-viool uit 1721 is maandag bij een internetveiling verkocht voor 11,1 miljoen euro. De opbrengst is bestemd voor de slachtoffers van de Japanse aardbeving en tsunami.

De waardevolle Stradivarius, de duurste viool ter wereld, wordt ook wel Lady Blunt genoemd. Dit omdat het instrument meer dan dertig jaar in bezit was van barones Anne Blunt (1837-1917), een kleindochter van de beroemde Engelse dichter Lord Byron.Wie de viool gekocht heeft is niet bekend. Het is niet voor het eerst dat de viool een record boekt. In 1971 werd het instrument al een geveild. Het leverde toen 84.000 pond op, een record voor die tijd.

- advertentie -

Antonio Stradivari

De viool is gemaakt door de Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari (ca. 1644-1737). Deze Italiaan werd in de achttiende eeuw erg bekend met zijn zelfgemaakte violen. Zijn instrumenten stonden onder meer bekend om hun volle tonen. Twee van Stradivari´s elf kinderen kozen later ook voor het vioolbouwersvak. Van Stradivari zijn ongeveer 540 violen, 12 altviolen en 50 cello’s bekend.

Volgens experts is het maandag geveilde instrument een van Stradivari’s best bewaarde creaties.

De voormalige Sovjet-dissidente en weduwe van Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov, Jelena Bonner, is…
Boek uit 1755 over de geschiedenis van het nijlpaardGoogle…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: