Restauratiepremie voor Antwerpse Handels- en Schippersbeurs

Restauratiepremie voor Handelsbeurs

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een premie van 757.000 euro toegekend voor de restauratie van de voormalige Handels- en Schippersbeurs aan de Twaalfmaandenstraat in Antwerpen.

De restauratie maakt deel uit van een ruimer herbestemmingsproject waarbij de voormalige Handels- en Schippersbeurs wordt heringericht tot een luxehotel. De minister naar aanleiding van de premietoekenning:

Ik stimuleer de herbestemmingvan beschermde monumenten. Met het geplande luxehotel verkrijgen we een meervoudig resultaat: de beschermde gebouwen worden gerestaureerd, het toerisme vaart er wel bij en het monument wordt ontsloten voor het publiek.

De Handelsbeurs van Antwerpen dateert uit 1872 en werd ontworpen door architect Jozef Schadde. Het weelderige neogotische interieur, waarin hoogwaardig materiaalgebruik, bijzonder uitgewerkt schrijnwerk, meubilair en diverse decoraties wordt gezien als een zogenaamd Gesammtkunstwerk. Tegen het einde van de negentiende eeuw werd de Handelsbeurs uitgebreid met de Wissel- en Fondsenbeurs. In de smalle gebeeldhouwde natuurstenen gevel werd het uitgesproken neogotische concept van de Handelsbeurs verder uitgebouwd. Vanaf 1932 stond dit bouwdeel ter beschikking van de Schippers, waaraan het tot op vandaag zijn naamgeving dankt.

- advertentie -
Nederlands-Brazilië in kaartBegin november ontvangt een vertegenwoordiger van de…
Overstroming in CuijckHet Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: