Dark
Light

Richard Årlin, geïnspireerd door middeleeuwse letters

Sweynheym: a recut Roman, 2010
1 minuut leestijd
Richard Årlin, Sweynheym: a recut Roman, 2010
Richard Årlin, Sweynheym: a recut Roman, 2010

Museum Meermanno is dankzij baron Van Westreenen rijk voorzien van edities gedrukt door de Duitse drukkers Sweynheym en Pannartz. Maar liefst twintig exemplaren sieren de collectie, waaronder het eerste in Italië gedrukte boek (Cicero, De Oratore, Subiaco, vóór 30 september 1465).

Richard Årlin
Richard Årlin
De uitgaven van deze twee drukkers inspireerden de Zweedse kunstenaar Richard Årlin tot een opmerkelijk experiment, waarbij hij de vijftiende-eeuwse productie van een boek volledig nabootste.

In 1987 maakte Årlin zijn eerste boek in hoogdruk, op door hem zelf geschept papier en met de hand gezet uit een bestaande letter. Vervolgens besloot hij de lat nog wat hoger te leggen door een eigen letter te maken, waarvoor hij, uitgaande van zijn ervaring als kopergraveur, 225 stempels sneed. Ook liet hij een gietfles maken om met de zelf geslagen matrijzen letter te gieten. En hij kookte zijn eigen inkt naar een vijftiende-eeuws recept.

In 1999 verscheen zijn eerste boek met zelfgemaakte letters, inkt en papier. Met de opgedane ervaring besloot hij een tweede letter te snijden, gebaseerd op een door hem bewonderde letter die Sweynheym en Pannartz tussen 1465 en 1467 gebruikten.

Digitale versie

In 2010 verscheen de eerste uitgave met deze letter: Sweynheym: a recut Roman, in 2013 gevolgd door Donatus pro Puerulis. The lost Subiaco edition and a replica imagined. Hoewel het verleidelijk was een ‘verdwenen’ Subiaco editie te verwerven, is uiteindelijk het eerste werk voor het museum aangekocht. Årlin gaat in deze uitgave uitgebreid in op de totstandkoming van zijn nieuwe letter. Bovendien wordt bij het boek een USB-stick geleverd met daarop een digitale versie van de Sweynheym, waarmee het mogelijk is een eigen incunabel digitaal te zetten!

~ Rickey Tax, Museum Meermanno

Museum Meermanno in Den Haag zet op Historiek iedere maand een interessant boek uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.

Huis van het Boek is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×