Rijk wil historische monumenten verkopen

Monument ter herinnering aan de Slag bij Heiligerlee

Het Rijksmonument Graaf Adolf in Heiligerlee staat te koop. Het monument werd vorig jaar nog gerestaureerd en staat er nu piekfijn bij. Afgelopen jaar werd de ‘Slag bij Heiligerlee’ herdacht. De slag vond 444 jaar geleden plaats. Het monument herdenkt de Slag bij Heiligerlee (1568).

Ook wil het Rijk af van De Naald in Apeldoorn. Dat monument werd in 1901 door de Apeldoornse bevolking geschonken aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik, ter gelegenheid van hun huwelijk.

In 2009 hield de Naald de schade voor de koninklijke familie beperkt toen Karst Tates met zijn Suzuki Swift dwars door de dranghekken reed in de richting van de koninklijke bus die, ter gelegenheid van Koninginnedag, onderweg was naar paleis Het Loo. Hij doodde zeven mensen en stierf zelf aan zijn verwondingen.

Het Rijk wil in totaal vierendertig Rijksmonumenten afstoten. Ook de grafmonumenten van de zeehelden Tromp en Piet Hein staan in de etalage. Kopers moeten wel verplichtingen overnemen.

~ André Horlings

Gerelateerde boeken:

thom-hoffman-heineken
Thom Hoffman als Freddy Heineken - Foto: TROS Bij…
Victor van VrieslandOnlangs zijn er onbekende filmbeelden opgedoken van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: