Rijksarchief België stelt ITS-archieven open

Foto: Algemeen Rijksarchief

Het Algemeen Rijksarchief van België stelt miljoenen archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog ter beschikking van onderzoekers en nazislachtoffers en hun nabestaanden. De Belgische Federale Overheid heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het Algemeen Rijksarchief verwierf eind 2009 een digitale kopie van de archieven afkomstig van de International Tracing Service (ITS) in Bad Arolsen, Duitsland. Deze archieven zijn voortaan beschikbaar in de leeszaal van het Algemeen Rijksarchief. De stukken zijn onder meer te gebruiken voor historisch en genealogisch onderzoek.De archieven omvatten meer dan tachtig miljoen numerieke beelden. Het gaat om documenten rond de arbeids-, concentratie- en vernietigingskampen, de centrale namenlijst van de ITS, de registratiekaarten van ontheemde personen en documenten over dwangarbeid.

- advertentie -

Na Duitsland is België het eerste Europese land waar deze bron beschikbaar komt voor het publiek.

Om toegang te krijgen tot de documenten moet een aanvraagformulier ingevuld worden. Het Algemeen Rijksarchief meldt dat de behandeling van een onderzoeksvraag gezien de omvang van de digitale kopie van de archiefbestanden wel de nodige tijd in beslag kan nemen.

Inbeslagname van honden - Foto: Karel BönnekampIn het Verzetsmuseum…
Het Leinawald, iets ten oosten van Altenburg - Afb:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: