Rijksmuseum heeft eigen kookboek

ABC van de Nederlandse keuken in 130 recepten en 900 afbeeldingen

Het Rijksmuseum heeft een eigen kookboek uitgebracht. Het Rijksmuseum Kookboek bevat negenhonderd afbeeldingen uit de collectie van het museum en is een initiatief van vertrekkend museumdirecteur Wim Pijbes.

Rijksmuseum Kookboek

Rijksmuseum Kookboek

Wim Pijbes benaderde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, met de vraag of ze een Rijksmuseum kookboek samen kon stellen. Bij vijftig ingrediënten die volgens haar de Nederlandse keuken definiëren, verzamelde ze vervolgens een origineel én een modern gerecht. Ze nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op een van de ingrediënten. Onder hen bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto.

Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen.

“Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.”

Boek: Rijksmuseum Kookboek

- advertentie -
Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van…
De 10 beste geschiedenisboeken van het jaar
Libris Geschiedenis PrijsVrijdag is de longlist met tien…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: