RMO verwerft twee oud-Egyptische faraobeeldjes

De twee faraobeelden. Links farao Ninetjer en rechts farao Taharka(RMO)

De twee faraobeelden. Links farao Ninetjer en rechts farao Taharka (RMO)

“Een belangrijke aanvulling”

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft onlangs twee oud-Egyptische faraobeeldjes gekocht, waaronder het oudste beeldje ter wereld met een faraonaam. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Beeldje van de 'zwarte farao' (RMO)

Beeldje van de ‘zwarte farao’ (RMO)


Het gaat om een zittend figuur van farao Ninetjer, een van de eerste koningen van het oude Egypte (ca. 2785-2742 v.Chr.). Zijn naam en titels staan in hiërogliefen op de zijkant van de troon:

‘koning van Opper- en Neder-Egypte, beschermd door de gier en de cobra, Ninetjer’

De koning is afgebeeld in feestelijke kleding, ter gelegenheid van zijn dertigjarig jubileum. Het museum kocht het dertien centimeter hoge beeldje van een Nederlandse verzamelaar.

Zwarte farao

Daarnaast kocht het museum een vijfendertig centimeter hoog grafbeeldje van farao Taharka (690-664 v.Chr.), een van de zogenaamde ‘zwarte farao’s’ uit de Soedan. Taharka was de vijfde koning van de Vijfentwintigste Dynastie.

- advertentie -

Het museum spreekt van “een belangrijke aanvulling” op de Egyptische collectie. Deze collectie behoort tot de top tien van de wereld, maar telt slechts enkele beelden van koningen. Voor de aankopen is in totaal 150.000 euro betaald.

Tot begin november zijn de twee faraobeeldjes te zien in een vitrine in de entreezaal van het museum, naast de Egyptische tempel. In 2016 krijgen ze een prominente plek in de dan vernieuwde Egyptische afdeling.

KLM Boeing 777-200ER (cc - Patrick Cardinal)
KLM Boeing 777-200ER (cc - Patrick Cardinal)Het Rijksmuseum…
Amsterdam Museum
Amsterdam MuseumAan de hand van unieke objecten, verhalen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: