‘De Snijtafel’ ontleedt DWDD-uitzending over ‘Buchenwald-hek’

Het ontwerp voor het hek, getoond bij DWDD

Het ontwerp voor het hek, getoond bij DWDD

In de winter van 2011 zorgde een uitzending van De Wereld Draait Door voor nogal wat ophef. Te gast waren kunstenaars Job Smeets en Nynke Tynagel, van designcollectief Studio Job. Zij bleken onder meer een tafelkleedje met ‘concentratiekamp-motief’ te hebben ontwikkeld en een ontwerp voor een hek dat nogal aan concentratiekamp Buchenwald deed denken.


Met name het laatste ontwerp zorgden tijdens en na de uitzending voor nogal wat opschudding. Zoveel opschudding, dat Job Smeet een dag later nogmaals te gast was bij De Wereld Draait Door om een ander nader uit te leggen.

Kasper en Michiel van De Snijtafel ontleden op internet geregeld songteksten. Hun analyses worden steeds populairder. Deze week plaatsen de mannen een video online waarin ze in ruim 24 minuten het tweede bezoek van Job Smeets aan DWDD ontleden. Volgens de mannen van De Snijtafel was Job Smeets destijds eigenlijk de enige die met steekhoudende argumenten kwam. Die conclusie is best opvallend want tijdens de uitzending zelf kon Smeets niet op enig begrip rekenen. Hij werd vooral gezien als iemand die op een goedkope manier het taboe van de Holocaust gebruikte om te scoren.

Bekijk de video van De Snijtafel en oordeel zelf:

- advertentie -
De NTR komt onder meer met een serie over de strijd tegen het water - Dijkdoorbraak bij Bemmel, 1799 (Rijksmuseum Amsterdam)
Still uit de video

[caption id="attachment_35686" align="alignleft" width="265"] Still uit de video

Een filmpje waarin te zien…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: