‘Strip’ over de watersnoodramp van 1855

ImageMuseum Het Valkhof uit Nijmegen heeft een bijzonder werk in handen weten te krijgen over de watersnoodramp van 1855. Het betreft een werk van de Amsterdamse tekenleraar Johan Veltens (1814-1894) dat bestaat uit 25 schilderijtjes in één lijst. Een antieke strip dus.

De rivieroverstroming van 1855 zette het Land van Maas en Waal en de Gelderse Vallei onder water. Het door het Nijmeegse museum aangekochte werk van Johan Veltens wordt onderdeel van een expositie die die ramp in kaart brengt.

In de negentiende eeuw waren er geregeld dijkdoorbraken en overstromingen. Door strenge winters bevroren de rivieren geregeld en als het weer ging dooien bezweken er vaak dijken door het kruiende ijs. Tekenaars en schilders begaven zich in die periodes vaak naar de plekken des onheils. Aangezien er nog geen foto’s of videos konden worden gemaakt, waren zij degene die de rest van het land konden vertellen wat er ginds precies was gebeurd.

- advertentie -

De expositie in museum Het Valkhof duurt van 21 maart tot en met 22 juni. Het werk van Johan Veltens staat centraal, maar er is ook aandacht voor andere werken en bijvoorbeeld de rol die koning Willem III speelde bij de hulp aan de slachtoffers van de watersnood.

Links:

Paleis Het Loo
Het door Ans Markus vervaardigde portret van koningin Beatrix…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: