Stuk van het Jaar-inzending van het Westfries Archief

Brief van een christenslaaf (Westfries Archief)

Brief van een christenslaaf (Westfries Archief)


Brief van een christenslaaf

Jan Dekker is nog maar een jongen van 13, bijna 14, als het schip waarop hij vaart wordt gekaapt door een ‘Zaleese Roover’, een kaper uit Marokko. De bemanning wordt als slaaf opgebracht. Tijdens zijn slavernij schrijft Jan een brief naar zijn moeder. Hij vertelt haar hoe het met hem gaat en vraagt om geld om in zijn levensonderhoud te voorzien. Uit de brief blijkt dat Jan het niet makkelijk heeft, hij is ‘maager als een geraemt’:

“Lieve moeder mij zalieck wat geldt belieft te stueren want ik ben gelieck als een Moor soo swart. En maager als een geraemt.”

Fragment van een oude kaart van Marokko

Fragment van een oude kaart van Marokko

Het duurt lang, heel lang, voordat Jan eindelijk vrij komt. Pas in 1743 kan Jan naar huis in Zwaag, hij is dan 42 jaar oud. Bijzonder is dat Jan Dekker kort na zijn vrijlating zijn verhaal in druk heeft laten verschijnen. In 1987 is dit boekje opnieuw uitgegeven. Het boekje kunt u bekijken lezen op de website van het Westfries Archief.

Bijzonder is dat Jan Dekker kort na zijn vrijlating zijn verhaal in druk heeft laten verschijnen. In 1987 is dit boekje opnieuw uitgegeven. Het boekje kunt u bekijken lezen op de website van het Westfries Archief. Verder kunt u hier ook een filmpje bekijken over de brief van Jan en zijn dossier inzien.

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Bor en Veer oog in oog met een sabeltandtijger (Harmen van Straaten – ROM)
Sabeltandtijger (Remie Bakker / RMO)Mammoeten en sabeltandtijgers maken…
Gasthuiskerk van Zierikzee - cc
De Zierikzeese schutters paraat (Gemeentearchief Schouwen-Duiveland)De Zierikzeese schutters…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: